Despre

descriere

Masteratul de Studii de Muncă este un program universitar, cu durata de 2 ani (4 semestre), al Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA – București. Masteratul pregătește specialiști cercetători și practicieni în domeniul relațiilor industriale și de muncă. Programul se desfășoară în limba engleză, masteranzii beneficiind de un curs special de limba engleză în semestrul 1.

Programul de Masterat Studii de Muncă a devenit în anul 2016 membru al consorțiului European Master in Labour Studies Network, un program comun de masterate europene, care permite studenților să beneficieze de schimburi academice în cadrul programului Erasmus+ și să studieze un semestru la una dintre celelalte 13 universități membre ale consorțiului MEST/EMLS:

London School of Economics (UK)
Universitat Autonoma de Barcelona (Spania)
ISCTE Lisabona - Instituto Universitario de Lisboa (Portugalia)
Universität Bremen (Germania)
University College Dublin (Irlanda)
Université Catholique de Louvain (Belgia)
Univerza v Ljubljani (Slovenia)
Università degli Studi di Firenze (Italia)
Università degli Studi di Milano (Italia)
Universität Trier (Germania)
Warwick University (UK)
Université Toulouse 1 (Franta)
Universiteit van Amsterdam (Olanda)

Acest masterat se adresează:

  • absolvenților de învățământ superior interesați de cercetarea relațiilor de muncă, a politicilor publice în domeniul pieței forței de muncă, a relațiilor dintre sindicate, firme și stat, a modelelor de instituții economice și sociale, a grupuri de interese, a instituțiilor de concertare a politicilor sociale, a politicilor de recrutare și pregătire a angajaților, producerea de strategii și analize predictive.
  • angajaților din sindicate, asociații patronale, companii (departamente de resurse umane și analiză de strategie), agenții guvernamentale, instituții locale ale statului, camere de comerț, care, urmând acest masterat, vor dobândi cunoștințe teoretice și practice despre tematici cum ar fi evaluarea politicilor sociale, fiscale și ale pieței forței de muncă, recrutarea forței de muncă, negocieri colective, strategii și analize predictive, problematica relațiilor dintre instituțiile statului, sindicate, asociații patronale și companii, pregătirea și implementarea acordurilor colective de muncă, producerea de strategii și analize predictive.
     

Abordarea curriculară este intra și trans-disciplinară, combinând cunoștințe de analiză, empirice și teoretice în specializările: Științe Politice, Sociologie, Economie, Antropologie, Drept, Relații Internaționale, Științele Educației, Filosofie, Psihologie, Administrație Publică, Jurnalism și Științele Comunicării.

Absolvenții vor putea dobândi noi aptitudini de a contextualiza informațiile obținute, de a identifica cele mai bune explicații, dar și de a propune soluții la probleme practice de funcționare a economiei și instituțiilor sociale. De asemenea, vor dobândi aptitudini avansate în folosirea instrumentelor de argumentare critică, colectare de informații și de date, și analizarea acestora folosind metode calitative și cantitative.

Pregătirea studenților de la acest masterat combină pregătirea practică (două stagii obligatorii de internship în organizații precum companii private, camere de comerț, firme de consultanță, institute de cercetare, federații și confederații naționale sindicale, asociații patronale, cercetare de teren sub coordonarea unor profesori din programul masteral), cu pregătirea metodologică și teoretico-empirică comparativă prin cursurile descrise la secțiunea Structura Programului.

Coordonatorul Masteratului de Studii de Muncă
Lect. Univ. Dr. Aurelian Muntean